توهین به رهبری: نحوه اثبات و مجازات توهین به امام

تاریخ انتشار: 00/07/19 23:08:13 دسته: توهین نویسنده: تیم سئو (0) (3048)
توهین به رهبری: نحوه اثبات و مجازات توهین به امام

جرم توهین به رهبری یکی از مواردی است که در قانون از آن صحبت شده است و برای آن مجازات‌هایی نیز در نظر گرفته شده است. به صورت کلی اصول دینی و شرعی توهین به شخص مومن را جایز نمی‌داند. حال در این مقاله می‌خواهیم به بررسی زوایای مختلف مجازات توهین به رهبری از منظر حقوقی بپردازیم. مشاوره حقوقی توهین سامانه ایداد به شما برای دفاع در برابر هرگونه اهانت راهنمایی می رساند.

توهین در حقوق به چه معناست و مجازات آن چیست؟

توهین جرمی است که قابل گذشت است و با دنبال کردن و شکایت شخصی که به آن توهین شده می‌تواند ادامه داشته باشد و با گذشت وی نیز می‌تواند پرونده توهین بسته شود. توهین نیز مانند تمامی جرم‌ها دارای سه رکن مادی ، معنوی و قانونی می‌باشد.  به صورت ویژه جرم توهین در ماده 608 قانون مجازات اسلامی تعزیرات آمده است. اما مهم ترین نکته‌ای که باید به آن دقت کرد، نوع توهین است. چرا که در قانون نیز برای انواع توهین‌ها جرائم مختلفی نوشته شده و قانون آن‌ها را از هم تفکیک کرده است. برای مثال توهین به مقامات دولتی، توهین به رهبری و ... دارای مجازات‌های مختلفی هستند. مجازات جرم توهین ابتدا در ماده 608 ، 74 ضربه شلاق و یا پنجاه هزار تا یک میلیون تومان جزای نقدی بود اما در سال‌های گذشته، شلاق از مجازات حذف شده و رقم جزای نقدی نیز از  20/000/000 ریال تا 80/000/000 ریال شده است.

مجازات توهین به رهبری

همانطور که گفتیم، اهانت به رهبری جرم است و مجازات جرم اهانت به مقام رهبری طبق ماده 514 قانون از شش ماه تا 2 سال حبس و زندان است. متن خود قانون به این شکل است که ( هر کس به حضرت امام خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی رضوان‌ ا… علیه و مقام معظم رهبری به نحوی از انحاء اهانت نماید به حبس از شش ماه تا دو سال محکوم خواهد شد). بنابراین هم اهانت به بنیان گذار انقلاب، امام خمینی و هم رهبر انقلاب جرم است و مجازات آن نیز زندان خواهد بود.

شرایط تایید جرم توهین به رهبری چیست؟

1.عمدی بودن جرم 

برای اینکه توهین به رهبری مصداق جرم شناخته شود، باید شرایط مختلفی داشته باشد. مهم ترین چیزی که در توهین به رهبری مهم است، این است که این کار از طرف شخص به صورت عمدی انجام شده باشد. یعنی اگر فرد در حالت خواب یا مستی توهین به رهبری کند، این مصداق جرم نمی‌تواند باشد. 

2. توهین کننده باید آگاهی کافی داشته باشد و بداند کار وی جرم است

مورد دیگری که برای اثبات جرم باید مورد توجه قرار گیرد، این است که شخص بداند که کاری که انجام می‌دهد مصداق بارز توهین است. یعنی بداند حرف، سخن و عملی که انجام می‌دهد یا کلیپی که منتشر می‌کند، باعث توهین به رهبر جامعه دینی خواهد شد. 

3. اطلاع از مقام و شخصیت رهبری 

شخصی که به مقام معظم رهبری توهین می‌کند، باید از جایگاه و مقام ایشان در سطح جامعه با اطلاع باشد. در صورتی که شخصی نداند مقام رهبری چه جایگاهی دارد، از مصداق جرم بودن خارج می‌شود. اگرچه در اکثریت مواردی که توهین از سمت کسی می‌شود، کاملا بااطلاع و شناخت قبلی انجام می‌گردد. 

4. آگاهی از بکار بردن کلماتی که بکار برده است 

شخصی که از کلمات رکیک و الفاظی برای توهین استفاده می کند، باید معنی کلماتی که به کار برده است را بداند و از آن‌ها آگاهی داشته باشد. در غیراینصورت مصداق توهین و جرم برای او در نظر گرفته نمی‌شود. 

تنظیم شکایت آنلاین در سامانه ایداد سریعا شما را به شکواییه مد نظر خود می رساند.

مجازات توهین به رهبری در فضای مجازی 

توهین به رهبری تفاوتی نمی کند در چه مصداق و از چه طریقی انجام شود. چه به صورت علنی و چه به صورت انتشار فیلم، کلیپ یا نوشته در فضای مجازی باشد، جرم محسوب می‌شود. اگر حتی خود شخص، آن کلیپ یا نوشته یا بعضا حتی انواع کاریکاتور را درست نکرده باشد و صرفا آن را انتشار دهد، باز نیز مجرم محسوب می‌شود و برای او مجازات در نظر گرفته می‌شود. البته قبل از آن باید شرایط اثبات وقوع جرم برای وی مورد بررسی و تایید واقع شود.  به صورت کلی انتشار هر نوع فیلم، کلیپ، نوشته، کاریکاتور در فضای مجازی که توهین به مقام معظم رهبری یا بنیان گذار کبیر انقلاب امام خمینی (ره) باشد، جرم محسوب می‌شود. وظیفه کنترل و پایش فضای مجازی به دست پلیس سایبری است که شبکه های اجتماعی را کنترل می‌کنند.  جرم و مجازاتی که برای شخص توهین کننده در فضای مجازی در نظر گرفته می‌شود، تفاوتی با فضای حقیقی ندارد و هر دوی آن‌ها یک نوع مجازات خواهند داشت. 

برای مجازات شخصی توهین کننده به رهبری نیاز به شاکی است؟

برای جرائم مختلف، باید یک شاکی وجود داشته باشد تا شخص مجازات شود. اما توهین به رهبری، یک جرم عمومی محسوب می‌شود و برای مجازات شخص توهین کننده نیازی به وجود شاکی نیست. در چنین مواردی قوه قضاییه بدون وجود شاکی با شخص توهین کننده برخورد خواهد کرد.  توهین به رهبری جزو مواردی است که به امنیت ملی مربوط می‌شود و جزو جرم‌هایی به شمار می‌رود که در آن هیچ گونه بخششی نیست و مجازات حتما اعمال می‌شود.  نکته جالبی که در مجازات توهین به رهبری وجود دارد این است که با توجه به حساسیت بالای این مورد، حتی در صورتی که خود شخص رهبری نیز گذشت خود را نسبت به شخص اعلام کند بازهم مجازات اعمال می‌شود و در این صورت قوه قضاییه می تواند مجازات سبک تری را برای فرد در نظر بگیرد.  در برخی موارد نیز می‌توان حکم مجازات را به تعویق انداخت تا شخص بدون مجازات اصلاح شود. این تعلیق می‌تواند قبل از حبس باشد یا در اثنای آن یا پس از گذشت یک سوم از مدت زمان حبس وی باشد. مشاوره حقوقی آنلاین ایداد برای مشکلات جزئی تر و رفع دغدغه شما عزیزان مشاوره ارائه میکند.

قوانین توهین به مقام معظم رهبری با امام خمینی (ره) متفاوت است؟

هم مقام معظم رهبری و هم امام خمینی (ره) هر دو رهبر جامعه اسلامی به شمار می‌روند و توهین به آن‌ها جرم شناخته شده و مجازات به همراه دارد. نکته‌ای که حائز اهمیت است این است که نوع مجازات برای کسی که به رهبری توهین می‌کند یا به امام خمینی (ره) توهین می‌کند، تفاوتی ندارد و برای هر دوی آن ها، حبس از 6 ماه تا 2 سال در نظر گرفته می‌شود.

انتهای پیام/