نفقه معوقه چیست و راه های دریافت آن کدامند

تاریخ انتشار: 00/06/23 19:17:31 دسته: نفقه نویسنده: تیم سئو (0) (2138)
نفقه معوقه چیست و راه های دریافت آن کدامند

پرداخت نفقه یکی از وظایف مرد در قبال زن پس از ثبت ازدواج دائم است. نفقه به معنای مخارج زندگی از جمله خوراک، پوشاک، بهداشت، لوازم خانه و مخارج زوجه است که مرد باید ماهانه آن را به همسر خود پرداخت کند. اگر مردی از پرداخت نفقه به همسرش خودداری کند زن می‌تواند ادعای قانونی برای مطالبه آن ارائه دهد. نفقه‌ی معوقه نیز نفقه‌ای است که پرداخت آن به تاخیر افتاده است. با ما همراه باشید تا همه چیز را درباره نفقه معوقه و راه های دریافت آن با شما در میان بگذاریم. شما می‌توانید از مشاوره حقوقی نفقه ایداد برای امور مربوط به آن کمک بگیرید.

نفقه معوقه چیست؟

همان‌طور که می‌دانید نفقه زوجه به پولی گفته می‌شود که پس از ازدواج دائم به زن تعلق می‌گیرد. نفقه برای مخارج زندگی مشترک و مخارج زن مصرف می‌شود. نفقه معوقه زن نیز با توجه به نامش، نفقه‌ای است که پرداخت آن از طرف مرد به تعویق افتاده است. ممکن است این سوال پیش بیاید که مدت تعویق باید چقدر باشد تا دال بر نفقه معوقه باشد. اگر نفقه‌ی سه ماه کامل زن پرداخت نشود نفقه‌ی معوقه محسوب می‌شود. در ادامه بیشتر درباره نحوه دریافت نفقه معوقه زن و شرایط آن صحبت خواهیم کرد. 

میزان نفقه بر اساس چه مواردی تعیین می‌شود؟

تا زمانی که زوجین در زندگی مشترک خود برای خرج‌ها به توافق رسیده‌اند میزان نفقه به توافق آن دو بستگی دارد و می‌تواند هر مبلغی باشد. اما اگر این موضوع تبدیل به دعوی قانونی شود میزان آن را کارشناس نفقه در دادگاه تعیین می‌کند. کارشناس نیز با توجه به موارد مختلفی آن را مشخص می‌کند که در زیر نام برده می‌شود.

  • شأن اجتماعی زن
  • وضعیت زندگی زن پیش از ازدواج
  • تحصیلات زوجه
  • وجود یا عدم وجود بیماری‌های خاص زوجه
  • شرایط مالی مرد
  • اشتغال یا عدم اشتغال زوجه 
  • و موارد دیگر.

در صورتی که کارشناس مبلغی برای نفقه تعیین کرد اما آن مبلغ مورد تأیید زن و مرد نباشد هر دو در طی یک هفته می‌توانند مراتب اعتراض خود را ارائه دهند تا کارشناس دوباره مبلغ آن را تعیین کند. برای سوالات عمومی تر خود می توانید از طریق مشاوره حقوقی آنلاین ایداد اقدام فرمایید.

نفقه معوقه در دوران طلاق

نفقه معوقه زن تنها مربوط به دوران زندگی مشترک نیست بلکه دریافت نفقه معوقه زوجه برای دوران طلاق نیز امکان‌پذیر است. چراکه نفقه زوجه وظیفه‌ای‌ست که بر دوش مرد است و اگر مرد نفقه‌های گذشته خود را به زن پرداخت نکرده باشد باید آن‌ها را به زن بدهد حتی اگر در دوران طلاق باشند. تنها زمانی نفقه از دوش مرد برداشته می‌شود که طلاق به صورت کامل انجام شده باشد. البته اگر طلاق رجعی باشد تا پایان عده زن، مرد موظف به پرداخت نفقه است. در بخش بعدی درباره مطالبه نفقه معوقه پس از طلاق صحبت خواهیم کرد.

نفقه معوقه و طلاق

نکته مهمی درباره نفقه زن و طلاق وجود دارد آن هم این است که اگر زن و مرد زمانی که در دوران طلاق به سر می‌برند و تکلیف مواردی مانند مهریه، حق حضانت فرزندان، اجرت‌المثل ایام زوجیت، نفقه و غیره را معین کرده باشند و طلاق به پایان برسد (به این معنا که پرونده طلاق بسته شده باشد و زوجین از یکدیگر جدا شده باشند) دیگر زن نمی‌تواند نسبت به تغییر وضعیت هر کدام از این موارد اقدامی بکند. برای توضیح بیشتر مثالی ذکر می‌کنیم. اگر در حین طلاق زن و مرد توافق کرده باشند که بخشی از مهریه پرداخت شود و بخش دیگر بخشیده شود و طلاق هم صورت گرفته باشد زن دیگر قادر به زنده کردن باقی مهریه خود نیست چراکه خطبه‌ی طلاق جاری شده و زن نیز با علم به این موضوع از مرد جدا شده است. همین مورد برای نفقه نیز اتفاق می‌افتد. به این معنا که اگر درباره نفقه‌های معوقه تعیین تکلیف انجام شده باشد و در سند طلاق نوشته شده باشد که زوجه نسبت به نفقه‌های معوقه خود ادعایی ندارد نمی‌تواند پس از طلاق آن‌ها را زنده کند و دعوی مطالبه نفقه‌های معوقه را ثبت و پیگیری نماید. برای امور مربوط به طلاق خود توصیه می شود از مشاوره حقوقی طلاق سامانه ایداد استفاده کنید.

نفقه معوقه بعد از طلاق

همان‌طور که گفتیم برای دریافت و مطالبه نفقه پس از طلاق نباید در مورد نفقه‌های معوقه تعیین تکلیف شده باشد. در این صورت اگر مرد نسبت به پرداخت نفقه‌های زن در دوران زناشویی کوتاهی کرده باشد به‌طوری که این نفقه‌ها به تعویق افتاده باشد، زن می‌تواند درخواست نفقه‌ی معوقه را به ثبت برساند. پس از ثبت درخواست در دادگاه خانواده به این موضوع رسیدگی خواهد شد. البته قابل به ذکر است که چون طلاق انجام شده است زوجه باید دلایلی مبنی برای چرایی درخواست نفقه معوقه بعد از طلاق به دادگاه ارائه دهد در صورتی که می‌توانست پیش از طلاق به این درخواست اقدام کند.  بسیار راحت‌تر خواهد بود اگر نفقه معوقه پیش از اجرای طلاق مطالبه و دریافت شود. در غیر این صورت حضور وکیل باتجربه امری ضروری خواهد بود. در ادامه بیشتر درباره این موضوع صحبت خواهیم کرد.

مراحل دریافت نفقه معوقه زوجه

در ابتدا باید دادخواست مطالبه نفقه معوقه را تنظیم کنید. برای این کار باید با در دست داشتن مدارک لازم به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنید. سپس دادخواست را تنظیم کرده و ارسال نمایید. در مرحله بعدی دادگاه خانواده این دادخواست را مورد بررسی قرار می‌دهد و نوبتی برای حضور در جلسه دادگاه تعیین می‌شود که زن و مرد باید در دادگاه حضور پیدا کنند. در صورتی که شواهد کافی باشند و مدارک نظر دادگاه را به خود جلب کند پرونده را به کارشناس نفقه برای تعیین میزان نفقه ارجاع خواهد داد. کارشناس نفقه نیز با توجه به موارد مؤثر بر نفقه ـ که پیشتر آن را بررسی کردیم ـ میزان نفقه زوجه را تعیین می‌کند. در این مرحله اگر زن یا مرد با میزان تعیین شده از طرف کارشناس مخالف باشند می‌توانند به آن اعتراض کنند و دلایل خود را ارائه دهند. در صورت توافق میزان نفقه، قاضی با توجه به شرایط اقتصادی و تناسب پرونده راهی برای پرداخت نفقه‌ی معوقه به مرد پیشنهاد می‌دهد و در نهایت حکم صادر شده و پرونده بسته می‌شود. 

نمونه دادخواست نفقه معوقه

بهتر است پیش از ارائه و ثبت دادخواست مطالبه نفقه معوقه چند نمونه دادخواست نفقه معوقه را مطالعه کنید. در این دادخواست باید مشخصات زوجه، مشخصات زوج، تاریخ عقد، شرایط زندگی و دلیل عدم پرداخت نفقه به‌طور واضح مشخص باشد. وجود هرگونه ابهامی در دادخواست ممکن است روند پیشروی پرونده را کند نماید. بنابراین عاقلانه است که دادخواست‌های متعددی را مطالعه کنید تا بر آن‌چه که باید بنویسید آگاهی داشته باشید. البته انجام این کار ممکن است کمی سخت باشد و آن هم به دلیل اصطلاحات قانونی و حقوقی گوناگون است. به همین منظور در راستای بهبود پیشروی پرونده می‌توانید با مشاور حقوقی در زمینه نفقه مشورت کنید یا از او برای نوشتن دادخواست مطالبه نفقه معوقه کمک بگیرید. دقت کنید که ارائه دادخواست مناسب و گویا، اولین و مهم‌ترین مرحله در پرونده محسوب می‌شود. 

 

شکواییه خود را از طریق تنظیم شکایت آنلاین سامانه ایداد تنظیم کنید تا کارها سریعتر پیش برود.

 

اعسار از پرداخت نفقه معوقه

اعسار در لغت به معنای تحمل سختی‌ها و دشواری‌های فراوان است. اصطلاح اعسار از پرداخت نفقه معوقه به این معناست که مرد از جهات مالی توانایی کافی ندارد و برای کسب درآمد رنج زیادی را متحمل می‌شود یا این‌که به سرمایه خود دسترسی ندارد و قادر به پرداخت کل نفقه به صورت یک‌جا نیست. بنابراین اگر مردی استطاعت مالی برای پرداخت نفقه زوجه را نداشته باشد می‌تواند در پاسخ به دعوی مطالبه نفقه‌ی زوجه به دادگاه اعسار از پرداخت نفقه ارائه کند. البته برای اثبات این ادعا باید مدارک لازم را به دادگاه ارائه کند. فرمی نیز به نام فرم دادخواست اعسار وجود دارد که باید به پر کردن و ثبت آن پیش از دادگاه بپردازد. در این صورت با پذیرش مدارک از طرف دادگاه، مرد باید به صورت اقساط نفقه معوقه زن را پرداخت کند. اقساط پرداخت نفقه‌ی معوقه را نیز قاضی پرونده با توجه به شرایط مالی مرد و میزان نفقه تعیین می‌کند.

بهترین راه دریافت نفقه معوقه

بهترین راه برای دریافت نفقه معوقه مشورت با وکیلی مجرب در حوزه نفقه است. اگر قصد جدا شدن از همسر خود را ندارید و تنها قصد مطالبه نفقه‌های عقب‌افتاده را دارید می‌توانید مراحل گفته شده برای ثبت درخواست و پیگیری آن را انجام دهید تا مرد در دادگاه حضور پیدا کند و به صورت قانونی موظف به پرداخت نفقه شود. در این مراحل در صورت تمایل می‌توانید از کمک مشاور حقوقی یا وکیل بهره ببرید. اما اگر از همسر خود جدا شده‌اید و می‌خواهید نفقه‌های معوقه را دریافت کنید حتماً باید با وکیل کارکشته‌ای در این زمینه مشورت کنید. علت این امر نیز همان‌طور که گفته شده این است که چون طلاق جاری شده است و زوجین از یکدیگر به‌طور کامل جدا شده‌اند پیشروی این پرونده بدون حضور وکیل ممکن نیست. چراکه دریافت نفقه معوقه پس از طلاق امر شایعی نیست و تا مدارک محکمی به دادگاه ارائه نشود و قاضی مدارک را قبول نکند نمی‌توان نفقه‌ای دریافت کرد. از آن‌جایی که وکیل نفقه در این زمینه تجربه کافی دارد و به روال‌های قانونی آگاهی بیشتری دارد می‌تواند پرونده دریافت نفقه را سریع‌تر و آسان‌تر پیش ببرد و دیگر نیازی نیست شما درگیر روال قانونی و حقوقی امور شوید. از طرف دیگر وکیل با بررسی پرونده طلاق و شرایط آن پیش‌بینی می‌کند که آیا دریافت نفقه‌ی معوقه امکان‌پذیر است یا خیر. در غیر این صورت ممکن است زمان و پول خود را بیهوده هدر دهید.

انتهای پیام/