نفقه چیست، چگونه محاسبه می شود و انواع آن کدامند

تاریخ انتشار: 00/06/05 11:24:21 دسته: نفقه نویسنده: تیم سئو (0) (727)
نفقه چیست، چگونه محاسبه می شود و انواع آن کدامند

پس از ازدواج، طرفین نسبت به یکدیگر وظایفی پیدا می‌کنند که از لحاظ عرفی و قانونی موظف به انجام آن‌ها هستند. یکی از وظایفی که پس از عقد بر مرد واجب می‌شود پرداخت نفقه به زن است. نفقه هم به زن و هم به همه فرزندان تعلق می‌گیرد. اگر می‌خواهید با موارد قانونی نفقه بیشتر آشنا شوید یا می‌خواهید نفقه را پرداخت یا دریافت کنید و به دنبال اطلاعات کاملی در این زمینه هستید با ایداد همراه باشید تا به پاسخ سوال‌های خود برسید.

کارشناسان ما آماده پاسخگویی به سوالات و ارائه مشاوره به شما در زمینه نفقه هستند: مشاوره حقوقی نفقه

معنای لغوی نفقه

نفقه در لغت به معنای خرجی روزمره یا هزینه‌ی روزانه است. نفقه می‌تواند به معنای کمک کردن نیز باشد. اما در برخی از موارد، نفقه، حکمِ امر واجب می‌گیرد. در قوانین مدنی اسلامی، نفقه میزان هزینه‌ای است که مرد به همسر خود پرداخت می‌کند تا از طریق آن نیازهای خود و خانه را برطرف کند. نفقه در اصطلاحات فقهی به معنای پولی است که خرج پوشاک، خوراک و مسکن می‌شود و روابط خانوادگی می‌تواند سبب پرداخت و واجب شدن نفقه شود.

نفقه چیست و چگونه محاسبه میشود؟

از لحاظ قانونی نفقه هزینه‌های متعارف و متناسب زن و زندگی در خانه شوهر است. حال این سوال پیش می‌آید که با وجود این تعریف کلی، نفقه شامل چه هزینه‌هایی در زندگی مشترک می‌شود؟

هزینه‌های پوشاک، لوازم خانه، خوراک، بهداشت و درمان، در صورت لزوم نیروی خدمتکار همه و همه چه برای زن یا برای فرزند، نفقه محسوب شده و تأمین آن بر عهده مرد خانواده است. بنابراین از نظر قانون پرداخت نفقه وظیفه‌ی مرد است. حال این‌که نفقه چقدر است یا براساس چه مواردی تعیین می‌گردد یا چگونه می‌توان آن را دریافت کرد سوالاتی است که در ادامه به طور کامل به همه آن‌ها پاسخ می‌دهیم.

نفقه چیست؟

هزینه و خرجی لازم برای گذراندن زندگی را نفقه می گویند . این مسئله حایز اهمیت فراوانی است و به همین دلیل ، مطابق ماده 1106 قانون مدنی تامین نفقه زن و فرزند بر عهده مرد قرار گرفته است و زن در این خصوص مسئولیتی نخواهد داشت ؛ حتی اگر شاغل و دارای درآمد کافی باشد .

تنها مسئله ای که برای پرداخت نفقه به زن در نظر گرفته شده است آن است که زن برای بهره مند شدن از حق نفقه در برابر شوهر تمکین کند . لذا در صورت عدم تمکین از سوی زن ، مرد تکلیفی جهت پرداخت نفقه به وی نخواهد داشت و در واقع ، زن حق برخورداری از نفقه را از دست خواهد داد .

قبل از هرگونه اقدامی برای طلاق برای دریافت مشاوره حقوقی طلاق اقدام کنید.  

مصادیق نفقه چه می باشد؟

بر اساس ماده 1107 قانون مدنی ، نفقه زن شامل همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از جمله مسکن ، پوشاک ، خوراک ، اثاث و وسایل منزل و هزینه های بهداشتی و درمانی است ؛ به علاوه اینکه در صورتی که زن به وجود خادم احتیاج داشته باشد یا به داشتن خادم عادت داشته باشد هم شوهر موظف است برای همسرش خادم بگیرد .

البته مصادیقی از نفقه زن که در این ماده آمده است ، انحصاری نیست . به این معنا که نفقه زن منحصر به مواردی که در قانون آمده ، نمی باشد و نفقه زن شامل تمام نیازهایی می شود که زن به طور متعارف به آن احتیاج دارد و با شأن وی نیز متناسب است.

نفقه زن در ازدواج دائم و موقت

طبق قوانین اسلامی دو نوع ازدواج در جامعه ما مرسوم است: ازدواج دائم و ازدواج موقت. عقد دائم همان‌طورکه مشخص است قرارداد ازدواج بین زن و مرد تا زمان مرگ است و این پیوند با طلاق گرفتن یا فوت کردن یکی از طرفین از بین می‌رود. در ازدواج موقت مرد و زن طبق توافق در مدت زمان محدودی به همدیگر محرم می‌شوند و زمانی این ازدواج به پایان می‌رسد که مدت زمان مشخص شده به پایان برسد.

چه در عقد دائم چه در عقد موقت پرداخت نفقه زن بر عهده مرد است. اما فرق این دو در آن است که در عقد دائم بدون ثبت شدن هیچ شرطی این نفقه به زن تعلق می‌گیرد اما در ازدواج موقت باید در هنگام عقد شرط نفقه ثبت شود وگرنه مرد اجباری به پرداخت آن ندارد.

با این حال جزئیات مهمی برای پرداخت نفقه وجود دارند که اگر به دنبال دریافت یا پرداخت نفقه هستید باید از آن‌ها آگاه باشید. در ادامه درباره شروط پرداخت نفقه، قوانین کشور درباره آن و انواع آن بیشتر توضیح می‌دهیم. 

قوانین کشور ایران درباره نفقه

تا این قسمت با معنای نفقه آشنا شدیم. برای آشنایی بیشتر با قوانین فقهی درباره نفقه با ما همراه باشید تا انواع نفقه، نحوه مطالبه آن، نفقه در دوران مختلف زن و ... را بیشتر توضیح دهیم.

انواع نفقه

در قانون، نفقه به دو نوع نفقه زوجه و نفقه اقارب و خویشاوندان تقسیم می‌شود. نفقه زوجه به معنای پولی است که برای آسایش زندگی زن در کنار همسرش به او داده می‌شود. 

لزوماً پیوند ازدواج موجب واجب شدن نفقه بر شخصی نمی‌شود. شرایط تعیین می‌کند که نفقه‌ی چه کسی بر گردن چه کسی است. برای نمونه فرزندان هم در برخی مواقع موظف به پرداخت نفقه به پدر یا مادرشان می‌شوند اما اگر آن فرزند همسر و فرزندانی داشته باشد نفقه همسر و فرزندانش در اولویت قرار دارد. نفقه‌ای که افراد خاصی تحت شرایطی باید به نزدیکان خود بپردازند نفقه اقارب نامیده می‌شود.

تفاوت‌هایی بین این دو نوع نفقه وجود دارد که در زیر شرح داده‌ایم.

  • پرداخت نفقه زن بر پرداخت نفقه اقارب اولویت دارد.
  • نفقه زن یک طرفه است به این معنا که مرد موظف به پرداخت نفقه زوجه است در حالی که زن چنین وظیفه‌ای ندارد. اما نفقه اقارب دو طرفه است.
  • تنها زن می‌تواند نفقه‌های گذشته و قبلی خود را از مرد طلب کند در حالی که اقارب تنها می‌توانند نفقه‌های آینده خود را طلب کنند.

نفقه در دوران عقد چگونه است؟

گفتیم که نفقه‌ی عقد دائم متعلق به زن و بر عهده مرد است. اما شرط تعلق این است که رابطه زناشویی بین مرد و زن برقرار شده باشد. به این معنا که اگر زن و مردی به عقد دائم یکدیگر درآمده‌اند اما هنوز رابطه جنسی نداشته‌اند (به دلایل عرف، شرایط اقتصادی، انتظار برای خرید خانه یا برگزاری مراسم عروسی و تشریفات گوناگون و ... ) هنوز نفقه‌ای به زن تعلق نمی‌گیرد. اما به محض آن‌که زن از مرد تمکین کند و نیاز جنسی او را برطرف کند پرداخت نفقه او بر مرد واجب می‌شود.

درست است که برخی از مردم بین مراسم عقد و عروسی فاصله می‌اندازند و برخی هم معتقدند که در این فاصله زن و شوهر نباید با یکدیگر رابطه‌ای داشته باشند و از لحاظ اخلاقی یا فرهنگی صحیح نیست اما طبق قوانین کشور و شرع، به محض آن‌که خطبه عقد جاری می‌شود و طرفین سند عقد را امضا می‌کنند به یکدیگر محرم بوده و برقراری رابطه بین آن دو ایرادی ندارد.

در صورتی که پس از عقد زوج و زوجه برای رفتن به خانه و زندگی مشترکشان برنامه چیده باشند اما زوج به وعده‌های خود عمل نکند و زن آماده رفتن به زندگی مشترک خود باشد ولی مرد زوجه را بلاتکلیف رها کند زن می‌تواند دادخواست ترک انفاق ثبت کند تا از لحاظ قانونی به این مسئله رسیدگی شود.

با این وجود مواردی هم هستند که می‌توانند نفقه را از دوش مرد ساقط کنند که آن‌ها را در ادامه خواهیم گفت.

نفقه بعد از طلاق 

اگر طرفین زندگی مشترک به این نتیجه برسند که ادامه زندگی برای هر دو دشوار است ناچار به تصمیم طلاق خواهند بود. اگر مراحل قانونی طلاق طی شود و طلاق جاری شود زن و مرد از یکدیگر جدا می‌شوند اما پس از طلاق مدت زمانی به نام عده وجود دارد. عده میزانی از زمان است که زن در آن نمی‌تواند با شخص دیگری ازدواج کند یا رابطه جنسی داشته باشد. این زمان به مدت سه ماه یا سه بار فارغ شدن از عادت ماهیانه است. در دوران عده نیز نفقه زن هنوز بر عهده مرد است. حتی در این دوران تهیه مکانی برای زندگی زن نیز بر عهده مرد است. البته این موضوع برای طلاق بائن متفاوت است. همان‌طور که می‌دانید طلاق انواع متفاوتی دارد که یکی از آن‌ها طلاق بائن است.

اگر زن در حین طلاق گرفتن باردار باشد فرقی ندارد که طلاق بائن انجام می‌شود یا طلاق رجعی، در هر دو حالت نفقه زن باید تا زمان وضع حمل به او پرداخت شود. اصطلاحاً عده زن باردار تا زمان زایمان اوست.

اگر طلاق به صورت توافقی صورت بگیرد پرداخت یا عدم پرداخت نفقه طبق توافقات بین زن و مرد صورت می‌گیرد و قاضی بر طبق سازش بین آن دو رأی صادر می‌کند. 

طلاق بائن و ارتباط آن با نفقه زن

طلاق بائن به این معناست که مرد پس از طلاق از همسرش دیگر نمی‌تواند به او برگردد و زندگی مشترک با او را دوباره آغاز کند. در طلاق بائن به محض جدا شدن مرد و زن دیگر نفقه‌ی زن بر عهده مرد نیست. در حالت غیر بائن در دوران عده، مرد و زن می‌توانند دوباره با یکدیگر زندگی کنند بدون آن‌که صیغه عقد خوانده شود و به آن طلاق رجعی گفته می‌شود اما در طلاق بائن این امر امکان‌پذیر نیست. در چند حالت طلاق بائن اتفاق می‌افتد.

  • زنی در هنگام جدایی از مرد باکره باشد
  • زن در حین طلاق یائسه شده باشد
  • طلاقی که زن و مرد از یکدیگر به شدت کراهت دارند و زن برای آن‌که بتواند از مرد جدا شود باید هزینه‌ای پرداخت کند و اگر زن هزینه پرداختی خود را پس نگیرد طلاق بائن محسوب می‌شود.
  • در صورت سه طلاقه شدن
  • و ....

پس بعد از طلاق بائن نفقه‌ای به زن تعلق ندارد و دوران عده نیز وجود ندارد.

آیا پس از فوت شوهر به زن نفقه‌ای تعلق می‌گیرد؟

هنگامی که شوهر فوت می‌کند زن باید عده وفات همسر خود را به مدت زمان چهارماه و ده روز نگاه دارد. اگر زن با همسر خود روابط زناشویی داشت می‌تواند نفقه را از خویشاوندان همسرش دریافت کند. اگر آن‌ها از پرداخت نفقه سر باز بزنند زن می‌تواند از مال و اموال آن‌ها نفقه خود را دریافت کند. البته باید برای دریافت نفقه از خانواده همسر دادخواست قضایی تقدیم کند.

میزان نفقه چگونه تعیین می‌شود؟

در مورد میزان نفقه باید دقت کنید که مقدار دقیق آن در قانون ذکر نشده است چرا که تعیین میزان نفقه به عوامل بسیار زیادی وابسته است. زمانی که زن و شوهر در زندگی به توافقاتی رسیده‌اند و زندگی‌شان به صورت مسالمت‌آمیز و آرام طی می‌شود قطعاً میزان نفقه برای خرج‌های زندگی، زن و فرزندان طبق نیاز آن خانواده، توان مرد و توقعات زن تعیین می‌شود و تا زمانی که زن و مرد در این مورد سازش دارند و مشکلی بین آن‌ها وجود ندارد خودشان میزان آن را تعیین می‌کنند.

اما هنگامی که این موضوع با گفت‌وگو در خانواده حل نمی‌شود و کار به شکایت و دادگاه می‌رسد عواملی در تعیین نفقه مؤثرند که در ادامه آن‌ها را بیان می‌کنیم. در وهله اول باید بیان داشت که در دادگاه، نفقه را کارشناس نفقه با توجه به وضعیت خانوادگی هر خانواده تعیین می‌کند. اگر زن به میزانی که کارشناس تعیین می‌کند اعتراض دارد باید اعتراض خود را بیان کند تا دوباره مقدار آن تعیین شود. هم‌چنین اگر مرد نسبت به این مقدار تعیین شده معترض باشد باید همین روند را طی کند. حال بیاید بررسی کنیم که کارشناس نفقه دادگستری بر اساس چه مواردی میزان نفقه زن را تعیین می‌کند.

  • میزان تحصیلات زن
  • شأن و موقعیت اجتماعی زن
  • میزان رفاه زن پیش از ازدواج و زمانی که در خانه پدری سر می‌کرد (سطح خانوادگی او)
  • لوازم مورد نیاز برای منزل
  • لوازم مورد نیاز برای پوشاک زن
  • میزان خوراک خانواده
  • اگر زن به بیماری مبتلا باشد هزینه‌های درمانی و بهداشتی او نیز در نفقه شامل می‌شود (مگر در بیماری‌های صعب‌العلاج با هزینه‌های سنگین)
  • نرخ تورم سالیانه

میزان نفقه

همانگونه که گفتیم ، در ماده 1107 قانون مدنی قانونگذار مصادیقی از نفقه را مورد پیش بینی قرار داده است . اما پرداخت نفقه زن تنها منحصر به این موارد نیست ؛ بلکه تمام نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن باید پوشش داده شوند . در صورتی که زن و مرد بر سر میزان نفقه زوجه به توافق نرسند ، هر یک از آنها می توانند برای تعیین میزان نفقه به دادگاه مراجعه کنند .

در این شرایط ، دادگاه به تقاضای هر یک از زوجین ( غالبا زوجه ) قرار کارشناسی صادر می کند و پرونده را به کارشناس نفقه ارجاع می دهد تا نفقه زن را محاسبه و مصادیق آن را تعیین نماید که رای دادگاه برای هر یک از طرفین الزامی و لازم الاجرا می باشد.

شرایط تحقق نفقه

ماده ۱۱۰۲ قانون مدنی بیان می کند همین که نکاح به طور صحیح واقع شد رابطه زوجیت بین طرفین موجود و حقوق و تکالیف زوجین در مقابل یکدیگر برقرار می شود. بر این اساس تکلیف به پرداخت مهریه و نفقه از همان تاریخ نکاح آغاز می شود؛ ولی ماده ۱۱۰۸ همان قانون مقرر می دارد که هرگاه زنی بدون مانع مشروع و قانونی وظایف مربوط به زوجیت را انجام ندهد نفقه به او تعلق نمی گیرد .

ضمانت اجرای خودداری مرد از پرداخت نفقه

دو نوع ضمانت اجرا برای خودداری مرد از پرداخت نفقه وجود دارد، اول ضمانت اجرای حقوقی كه در اين صورت، هرگاه با وجود تمکین زن، شوهر از پرداخت نفقـه خودداری كند، زن می‌تواند با طرح دعوی حقوقی، محكومیت او را به پرداخت نفقه از دادگاه بخواهد؛ در این صورت، دادگاه حکم به پرداخت نفقه خواهد داد. اگر دادگاه حکم به پرداخت نفقه صادر كند و مرد واقعاً از پرداخت آن ناتوان باشد، زن این حق را دارد كه در صورت تمایل، تقاضای طلاق كند.نكته دوم، ضمانت اجرای جزایی است. بر این اساس باید گفت از آنجایی كه نپرداختن نفقه در قانون ایران، جرم محسوب می‌شود، زن می‌تواند با مراجعه به دادسرای عمومی، تعقیب جزایی شوهر را بخواهد كه در این صورت با اثبات عدم پرداخت نفقه، مرد علاوه بر پرداخت نفقه به‌ موجب ماده ۶۴۲ قانون مجازات اسلامی دادگاه او را از سه ماه و یک‌ روز تا پنج ماه حبس محکوم می‌نماید.

ترک انفاق جرم مستمر محسوب می‌شود

عدم پرداخت نفقه را ترک انفاق می‌گویند. در ابتدا بیاید نگاهی به تعریف جرم مستمر بیندازیم. جرم مستمر یعنی جرمی که مداوماً می‌تواند تکرار شود و در هر بار تکرار آن، شاکی می‌تواند پرونده دادگاهی تشکیل داده و شکایت کند. برای نمونه اگر زنی از بابت عدم پرداخت نفقه خود در ماه دی از همسرش شکایت کند در صورتی که همسر او ماه بعد نیز ترک انفاق کند دوباره می‌تواند برای ماه بهمن از او شکایت کند. بنابراین در صورت ترک انفاق، زن می‌تواند به دفعات از همسرش شکایت کند و پرونده تنها در صورت پرداخت نفقه و رضایت زن بسته می‌شود.

آیا زن می‌تواند بدون تمکین از همسرش نفقه دریافت کند؟

گفتیم که اصلی‌ترین شرط برای تعلق گرفتن نفقه به زن تمکین از همسرش است. اما تمکین به چه معناست؟ تمکین زن از همسرش دو معنای خاص و عام دارد. تمکین عام به معنای گوش کردن به شوهر، نظافت منزل، معاشرت و مهربانی با همسر، خوش‌اخلاق بودن و زندگی کردن در کنار شوهر، آراستگی و انجام امور منزل است. اما تمکین خاص به معنای انجام رابطه جنسی با شوهر است. اگر زنی بدون هیچ دلیل قانونی از تمکین همسرش امتناع ورزد آنگاه نفقه به او تعلق نمی‌گیرد.

اما تنها در یک صورت نفقه بدون تمکین به زن تعلق می‌گیرد و آن در هنگامی است که زن از شوهرش مهریه‌اش را مطالبه کند. به این معنا که اگر در قرارداد عقد ذکر شده باشد که مهریه‌ی زن عندالمطالبه است زن می‌تواند هر زمان که بخواهد آن را طلب کند و حتی در این مورد از مرد شکایت کند و اعلام کند که تا پرداخت مهریه از طرف مرد او را تمکین نخواهد کرد. تنها در این صورت زن می‌تواند بدون تمکین چه در معنای خاص یا عام از همسرش نفقه‌اش را نیز دریافت کند.

در صورتی که زن به بیماری دچار باشد یا در عادت ماهیانه خود به سر برد مرد نمی‌تواند به دلیل عدم تمکین همسرش از پرداخت نفقه او سر باز بزند و آن را دستاویزی برای نپرداختن نفقه کند. 

با توجه به چیزهایی که گفته شد اگر زنی بدون رضایت شوهرش از خانه خارج شود و یا از او تمکین نکند مستحق دریافت نفقه نخواهد بود.

نفقه فرزند

برای بسیاری از افراد سوال پیش می‌آید که نفقه فرزند چگونه محاسبه می‌شود و به چه میزان است. نفقه برای فرزند نیز به همان معنای نفقه برای زن است. یعنی شامل خوراک، پوشاک، مسکن، بهداشت و .... می‌شود. پرداخت نفقه فرزند نیز بر عهده پدر است. اگر پدر فوت کند پرداخت نفقه فرزند باید از طریق خویشاوندان پدری و از نزدیک‌ترین یعنی پدربزرگ پدری، بعد از او پدر پدربزرگ پدری و ... انجام می‌شود. اگر هیچ‌کدام از این افراد در قید حیات نباشند در آن صورت باید مادر نفقه و خرجی فرزند را بپردازد. اگر مادر نیز از دنیا رفته باشد پدربزرگ مادری یا پدر پدربزرگ مادری باید آن را پرداخت نماید.

دقت کنید دادخواست نفقه فرزند تنها به ماه‌های آینده مربوط می‌شود و هم تمکن مالی نفقه دهنده و هم استحقاق دریافت نفقه گیرنده شرط است.

بهترین راه دریافت نفقه کدام است؟

اگر احساس می‌کنید که گفت‌وگو یا بحث با همسرتان نمی‌تواند راه درستی برای رسیدن به هزینه‌ها و نفقه باشد به ناچار باید از طریق قانونی وارد عمل شوید. برای دریافت نفقه زن یا نفقه فرزند می‌توان به دو صورت حقوقی یا کیفری اقدام کرد. حال تفاوت اقدام کیفری و حقوقی برای درخواست نفقه چه تفاوت‌هایی دارد؟

اقدام کیفری

طبق قانون زمانی که زن از همسر خود تمکین می‌کند و شوهر نیز توانایی مالی برای پرداخت نفقه را دارد اما از پرداخت آن خودداری می‌کند، زن می‌تواند از او شکایت کند. در مورد عقوبت کیفری این مورد برای مرد نیز باید بیان داشت که ممکن است به مدت سه ماه تا یک سال به حبس محکوم شود. 

در این حالت مرد هم باید نفقه را پرداخت کند هم عقوبت کیفری جرم را تحمل کند که البته در صورت رضایت نتیجه پرونده می‌تواند تغییر کند. اگر مرد استطاعت مالی کافی برای پرداخت نفقه به زن را نداشته باشد محبور به تحمل حبس خواهد بود.

در این صورت زن برای شکایت علیه همسرش باید به دادسرای محل زندگی خود مراجعه نماید. مدارکی که باید با خود به همراه داشته باشد شناسنامه، کارت ملی و سند ازدواج است. برای آن‌که شکایت خود را بهتر مطرح کنید می‌توانید از مشاور حقوقی کمک بگیرید. ضمن شکایت حتماً مطرح کنید که با وجود تمکین از شوهر، او از پرداخت نفقه خودداری می‌کند.

متن شکایت خود را در سریعترین زمان ممکن آماده کنید: تنظیم شکایت آنلاین

اقدام حقوقی

این روش برای زنده کردن نفقه‌های گذشته، حال و آینده است. یعنی مرد نفقه دوران گذشته را نیز پرداخت نکرده است. در این صورت زوجه باید دادخواست نفقه گذشته، حال و آینده خود (یا برای زمان معین) را از طریق دفاتر الکترونیک قضایی ثبت کند.

برای ثبت این دعوی باید مدارک مشابه را به همراه داشته باشید. (دقت کنید که پیش از ثبت این درخواست باید حتماً در سامانه ثنا ثبت‌نام انجام داده باشید) زمانی که دادخواست به دادگاه خانواده ارجاع داده می‌شود جلسه‌ای با حضور کارشناس دادگستری و زوجین تشکیل می‌شود تا میزان نفقه مشخص و تعیین شود. کارشناس میزان نفقه را با توجه به تورم‌ها و هزینه‌های لازم برآورد می‌کند و آن را به دادگاه اعلام می‌کند. اگر نظر کارشناس قبول شود حکم به پرداخت آن میزان از نفقه صادر می‌شود. اما دقت کنید که اقدام حقوقی برای دریافت نفقه‌های گذشته‌ی زن ممکن است و برای دریافت نفقه‌های قبلی فرزندان این امکان وجود ندارد.

در این حالت زن و مرد طبق حکم دادگاه و نظر کارشناس عمل خواهند کرد و مرد موظف می‌شود که مبلغ نفقه را به زن یا فرزند خود پرداخت کند. 

پاسخ سوالات خود را از وکلای متخصص دریافت کنید: مشاوره حقوقی آنلاین

نکات مهم مربوط به نفقه

اگر مردی از پرداخت نفقه به همسرش به مدت شش ماه خودداری کند حتی اگر رای دادگاه مبنی بر پرداخت نفقه باشد، در آن صورت زن می‌تواند تقاضای طلاق یک طرفه کند.

در صورتی که زن دچار ارتداد شده باشد (از دین خارج شده باشد) نفقه‌ای به او تعلق نمی‌گیرد. 

برای آن‌که زن در دادگاه بتواند نفقه خود را دریافت کند باید در برابر ادعاهای همسرش دلایل محکمی ارائه دهد. ممکن است مرد، عدم تمکین یا ناتوانی مالی خود را بهانه کند. اما اگر شواهد و مدارک مهم و در صورت لزوم شاهدان مقبول دادگاه ارائه دهید می‌توانید نفقه را دریافت کنید. دادگاه می‌تواند اموال مرد، فیش‌های بانکی و میزان درآمد او را بررسی کند و اگر ادعا کند که نفقه را به زن پرداخت کرده است باید آن را از طریق فیش واریز یا ارائه شاهد به قاضی اثبات کند.

اگر میزان نفقه کمتر از پنج میلیون تومان باشد می‌توان از طریق ارائه دادن دادخواست نفقه به شورای حل اختلاف آن را پیگیری کرد.

اگر دادگاه حکم به پرداخت نفقه داده باشد اما مرد هم‌چنان از پرداخت آن امتناع ورزد چه باید کرد؟ در این صورت دو ضمانت وجود دارد: ضمانت حقوقی و ضمانت کیفری.

در ضمانت کیفری در این مواقع، مرد به حبس بین سه تا پنج ماه محکوم می‌شود. در ضمانت حقوقی، زن می‌تواند به دادگاه مراجعه کرده و درخواست طلاق ارائه دهد و قاضی می‌تواند شوهر را به طلاق گرفتن از زن مجبور کند.

مشورت با مشاور حقوقی نفقه یا وکیل 

در این مطلب سعی کردیم موارد قانونی نفقه را برای‌تان توضیح دهیم. البته ذکر این نکته حائز اهمیت است که پرونده مطالبه نفقه از شخصی به شخصی متفاوت است و اقدام‌های قانونی نظیر ارائه دادخواست نفقه ممکن است با پیچیدگی‌های قانونی همراه باشد و از آن‌جایی که شرایط و میزان سازش افراد با یکدیگر متفاوت است گاهی این پیچ‌وخم‌های قانونی خسته کننده و دشوار می‌شود.

توصیه ما به شما این است که پیش از هر اقدام قانونی در ابتدا با یک مشاور حقوقی مجرب مشورت کنید. با بیان شرایط خود و وضعیت مالی همسرتان به مشاور می‌توانید تصمیم درست‌تری بگیرید و راه سریع‌تری را پیش بروید. مشاور حقوقی با پرونده‌های متعددی دست‌وپنجه نرم کرده است و هم‌چنین به دلیل آشنایی او با قانون‌های نفقه (و به روز شدن این قوانین) می‌تواند نقش مؤثری در پیشبرد پرونده‌تان داشته باشد. برای آن‌که با یک مشاور حقوقی یا وکیل خوب مشورت کنید نیاز نیست جایی بروید. شما می‌توانید از طریق تماس تلفنی یا آنلاین در سامانه ایداد این کار را انجام دهید. در بخش بعدی به این موضوع می‌پردازیم.

خدمات مشاوره حقوقی ایداد

در این مقاله تلاش کردیم هر آن‌چه را که باید در زمینه‌ی نفقه بدانید بررسی کنیم. با این وجود اگر هنوز سوالی دارید که به آن پاسخ داده نشده است، آن را با ما در میان بگذارید. برای این کار می‌توانید پرسش خود را در بخش نظرات وارد کنید.

برای دریافت پاسخ سریع و دقیق به پرسش‌های حقوقی خود، سامانه هوشمند ایداد را فراموش نکنید. این سامانه به صورت اتوماتیک و با توجه به اطلاعات دریافتی از شما، تنها در 3 دقیقه پاسخ سوالات را در اختیارتان قرار می‌دهد.

 

انتهای پیام/